Bölcsődék bemutatkozása és elérhetőségei

 

A kerületben működő bölcsődék

 

VARSÁNYI BÖLCSŐDE
1027 Budapest Varsányi I. u. 32.
Tel. / Fax: 201-4083, 201-1185
E-mail: evakatona@invitel.hu

 

Bölcsődénk a Rózsadomb lábánál található zöld környezetben, lombos fák között. Zaj, por és füstmentes belső udvarunk tágas játszókerttel, homokozóval, változatos udvari játékokkal és babaházzal várja a bölcsődés korú gyermekeket.

A négy csoportszobában (szobánként 12-14), összesen 48 kisgyermeket gondozunk. A kétszintes épület 1967-óta fogadja a 0-3 év közötti bölcsődéseket. A több mint 40 éves épület - köszönhetően a folyamatos felújításoknak- barátságos, vidám környezetet biztosít a hozzánk érkező kicsiknek. A tágas csoportszobákban a fa bútorok, a színes és változatos játékeszközök otthonosságot és melegséget sugároznak. A jól felszerelt tornaszobában lehetőség van a sajátos nevelési igényű gyermekek egyéni mozgásfejlesztésére is.

A folyamatos napirend segítségével szervezzük a különböző korú és fejlettségi szintű gyermekek életét a csoportokban, hogy minden kicsi egyéni igényét ki tudjuk elégíteni.

Minden csoportban két szakképzett kisgyermeknevelő látja el a gondozási-nevelési feladatokat. Ők gondoskodnak arról, hogy a picik testi, lelki fejlődése harmonikus legyen.

A napi játéktevékenységbe építjük be a zenei, vizuális nevelés és a mozgásfejlesztés különböző módjait.

A családokkal közösen szervezett programokon (Gyermeknap, Télapó), lehetőség nyílik arra is, hogy a családok együtt ünnepelhessenek, játszhassanak a bölcsőde falai között.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, melynek kivitelezését a saját főzőkonyha teszi lehetővé. A bölcsődeorvos, az élelmezésvezető és szakácsnő segítségével tudjuk biztosítani azt, hogy finom ételek kerülhessenek a kicsik tányérjára. Az élelmezésnél a célunk, hogy minél kevesebb tartósítószerrel készült ételt adjunk a gyermekeknek. Ezért a friss zöldségekből készült főzelékeket részesítjük előnyben. Félkész, mirelit ételeket csak nagyon ritkán használunk, a felvágottakat saját készítésű krémekkel helyettesítjük a reggelik során. Húsból csak csirke, pulyka és hal kerül a gyermekek tányérjába.

Mindezekkel együtt szeretnénk hozzájárulni ahhoz az általunk kitűzött célhoz, hogy az óvodáskor elérésére egészséges, boldog, a közösséghez jól alkalmazkodó, koruknak megfelelő önállósággal rendelkező gyermekeket neveljünk.

A bölcsődénk iránt érdeklődőket szeretettel várjuk minden hét csütörtökén 9-16 óra között.

 

 

PASARÉTI BÖLCSŐDE                                                 

1026 Budapest Pasaréti út 41.

Tel. / Fax: 355-7419

E-mail: bolcsode3@invitel.hu

 

Bölcsődénk főbejárata a Pasaréti útról nyílik, de kertje és a gyerekszobák ablakai a csendes Nagyajtai utcára néznek, ahonnan babakocsival könnyebben és biztonságosabban megközelíthetők a csoportok. A gyermekszobák előtt az épület déli fekvésének köszönhetően-tavasszal és nyáron, sőt a téli meleg napokon is- napfényes teraszok húzódnak, ahol rossz idő esetén is egy kicsit levegőzhetnek, mozoghatnak a gyermekek.

Jó idő esetén a tágas, jól felszerelt játszókertbe megyünk, ahol sokat szaladgálhatnak, kismotort hajthatnak, triciklit tekerhetnek, biztonságos libikókán és csúszdán játszhatnak gyermekeink és élvezhetik a teraszos kert adta lankás lejtő előnyeit. Az árnyas fák alatt pedig felfedezhetik a természet városi növényvilágát és annak változásait.

 

A bölcsőde belső kialakítása, a helységek elrendezése, nagysága és funkciói maximálisan a kisgyermekek igényeihez igazított. Az épületben 7 csoportszoba található. Egy-egy szobában 12-14 hasonló korú kisgyermeket fogadunk, és számukra két kisgyermeknevelő teremti meg a nyugodt, családias hangulatot, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, és önfeledten játszhat, pihenhet, míg szüleik dolgoznak.

Gondozónőink nagy hangsúlyt fektetnek az évszaknak megfelelő esztétikus környezet kialakítására, így a szobák és a folyosók dekorációi a nevelők fantáziáját, kézügyességét dicsérik. Tapasztalataink szerint a barátságos, kedves mesehősökkel és állatfigurákkal örömmel találkoznak a kisgyermekek, ezért ezeket az ismerős figurákat igyekszünk becsempészni a bölcsődénk falai közé.

Törekszünk arra is, hogy sok- sok közös élményünk legyen a gyermekekkel és szüleikkel, ezért minden évben ellátogat hozzánk a Mikulás, és az évközi jeles ünnepeknek kihagyhatatlan szegmensei a születésnapok megünneplése zenével, dallal, mókával.

Farsangkor, húsvétkor és gyermeknapon egész napos mulatságban vehetnek részt a családok.

Jelszavunk a NYITOTTSÁG, ajtónk nyitva áll minden szülő előtt, éppen ezért ha ellátogat hozzánk, biztosan talál nálunk óvodából visszalátogató gyermeket is.

A szülők bizalommal fordulhatnak gyermekeik nevelőihez, akik minden esetben igyekeznek hasznos és szakszerű tanáccsal ellátni a kedves szülőket, vagy szükség esetén megerősíteni őket abban, hogy gyermekeik jól fejlődnek.

Bölcsődénk nap, mint nap egészséges étkezést biztosít gyermekeink számára, a saját konyhánkban a konyhai dolgozók finomabbnál finomabb főzeléket, tápláló levest valamint egészséges reggelit és uzsonnát készítenek el a legkisebbek számára is.

 

Reméljük, ha majd hozzánk járnak tapasztalhatják, hogy nagy gyakorlattal bíró, lendületes, szakmailag kiválóan képzett kisgyermeknevelőink szeretetteljes és elfogadó légkörben, harmonikus és kiegyensúlyozott gyerekek gondozását és nevelését biztosítják.

 

 

TÖRÖKVÉSZ ÚTI BÖLCSŐDE

1022 Budapest Törökvész út 18/b.

Tel. / Fax: 326-5358

e-mail: bolcsode4@invitel.hu

 

A Törökvész úti bölcsőde a Rózsadombon található. Hat csoportban, csoportonként 12-14 kisgyermeket tudunk fogadni. Szép parkosított, játékokkal felszerelt kerttel rendelkezünk. A szobák is szépek, világosak, közvetlen kijárattal a kertbe.

A beszoktatás folyamán arra törekszünk, hogy a szülők megbizonyosodjanak arról, hogy távollétükben gyermekük biztonságos, szeretetteljes, elfogadó környezetben lesz a bölcsődében.

A napirend kialakítása során figyelembe vesszük a gyermekek életkori sajátosságait, az egyéni igényeket, a fejlettségi szintjét, és ehhez igazítjuk szakmai elképzeléseinket. Lehetőséget biztosítunk sok-sok, különböző tevékenységre. Elegendő időt biztosítunk a szokások kialakítására, az önállóság fejlődésére.

Ebben a korban a játék a legfontosabb, ezért mindehhez derűs, minden gyermek számára szeretetteljes, biztonságot nyújtó légkör kialakítására törekszünk.

A beszéd- és szókincsfejlesztés mondóka, vers, ének, báb, mese, beszélgetés alkalmával történik. Rajzolás, festés, gyurmázás, ragasztás, fűzés és egyéb kézműves tevékenység szolgálja a vizuális nevelést, nyújtja az alkotás örömét.

Nevelési alapelveink közé tartozik az egyéni bánásmód és az állandóság biztosítása, az önállóság és aktivitás segítése. A gyermekközpontúság számunkra azt jelenti, hogy mi alkalmazkodunk a gyermek igényeihez, és az ő kívánalmait igyekszünk kielégíteni.

Arra törekszünk, hogy a családokkal együttműködve, együtt neveljünk a gyermekeket a rendszeresség, fokozatosság és pozitív nevelési módszerek alkalmazásával.

 

 

HIDEGKÚTI ÚTI BÖLCSŐDE        

1028 Budapest Hidegkúti út 31.                   

Tel. / Fax: 376-5432

e-mail: hidegkutiboli@freemail.hu

 

Bölcsődénk kertes házak között, zöldövezetben található. 72 férőhelyen hat csoporttal működünk. A csoportokban 12-14 vegyes életkorú gyermeket gondozunk, két kisgyermek nevelővel. A csoportszobák közvetlenül is kapcsolódnak a teraszhoz és a kerthez, így a gyerekek korán hozzászoknak az egészséges életmód alapvető programjához – mozgás, játék a szabad levegőn.  Nyáron hűsölésre, pancsolásra is lehetőségük van.

Kisgyermeknevelőink nemcsak felügyelnek rájuk, hanem segítik is fejlődésüket. Korán felismerik, kit kell biztatni, ki szorul támogatásra, és ki az, akire komolyabb feladatokat is lehet bízni. Mindig tudják, ki szeretne már pihenni, ki mit szeret enni, mikor kell dicsérni vagy vigasztalni a szülő távolléte miatt elkeseredő gyermekeket.

Bölcsődénkben kiemelt szerepe van a népi hagyományok közvetítésének, mert érezzük, hogy a szokások, hagyományok megtartása a kulturális örökség ápolását jelenti. Márton napi hagyományok felidézése és a többi ünnepnap megtartása segíthetik elkülöníteni a hétköznapokat a jeles napoktól, melyeknek mindig közösségformáló és családerősítő szerepe is van. A bölcsőde és a családok együttműködését szem előtt tartva rendezzük gyermekprogramjainkat.

 

 

BUDAGYÖNGYE BÖLCSŐDEés KORAI FEJLESZTŐ

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 12/b

Tel./fax: 376-6016

e-mail: raczszabo.viktoria@budagyongyebolcsi.t-online.hu

 

Intézményünk ünnepélyes keretek között 2010. 06. 17-én nyitotta meg kapuit a II. kerületi családok előtt. Azóta minden igyekezetünkkel azt a célt szolgáljuk, hogy kielégítsük a kerület lakosságára jellemző sajátos igényeket. Módot szeretnénk adni a magasabb egzisztenciájú és a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek arra, hogy egy közösségen belül „játszanak, éljenek, örüljenek, nevelkedjenek”.

Célunk, hogy bölcsődénkre a nyitottság legyen jellemző, melyet az alapellátáson, a gyermek felügyeleten és szolgáltatásainkon keresztül egyaránt szeretnénk tolmácsolni a hozzánk ellátogató családoknak. Kiemelt feladatunk a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása, az ép társaikkal együtt történő gondozása, nevelése.

Napi feladataink végzése közben törekszünk a tudatosságra, a tervszerűségre és mindezt jól felkészült, széles területen képzett szakembergárdával tesszük. Gondolatainkban mindig jelen van az, hogy egy képzeletbeli lépcsőn haladva a következő, fejlettebb fokozatot szeretnénk elérni.

Minden gyermek feltétel nélküli elfogadása és szeretete mellett nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos szülői igények kielégítésére is. Bölcsődénk „nyitott ajtó„ politikája nemcsak a kollégák felé érvényes, bárkit szívesen fogadunk intézményünkben. Várjuk szeretettel az érdeklődő családokat, a társ területeken dolgozókat, gyakornokokat, főiskolai hallgatókat.

A gondozási év során számtalan alkalom nyílik arra, hogy a szülőkkel elmélyítsük személyes kapcsolatainkat, a különböző szolgáltatásaink keretein belül pedig több területen is kielégítsük igényeiket.

 

Szolgáltatásaink köre, tartalma a következőképpen alakul:

1.Gyermekfelügyeleti csoport:

            Ez az időszakos ellátási forma 2 csoportszobában vehető igénybe kisgyermeknevelői és óvónői irányítása mellett. Egy-egy csoportban 10-12 gyermeket fogadunk, akik a hét bizonyos, de előre meghatározott napjain részesülnek a bölcsődei módszertan elveit követve napközbeni gondozásban és nevelésben.

 

Gyermekfelügyeleti csoport térítési díjak 2011. december 31-ig:

  • egész nap, 7-18 óráig: 2760,-
  • délelőtt, 7-12 óráig: 1987,-
  • délután, 12-18 óráig: 1463,-

Gyermekfelügyeleti csoport étkezési díjak:

  • reggeli: 103,-
  • tízórai: 20,-
  • ebéd: 206,-
  • uzsonna: 82,25,-

 

2.Játszócsoport (Baba-mama klub):

            Ezt a csoportot azzal a céllal működtetjük, hogy a kisgyermekes családoknak közösséget kínáljunk. Olyan lehetőséget, ahol szakképzett kisgyermeknevelők adhatnak tanácsot, szakmai segítséget, támogatást az édesanyáknak, édesapáknak, nagyszülőknek.

Ez a szolgáltatás alkalmas a bölcsődei, illetve óvodai közösség előkészítésére, hiszen itt a gyermekek olyan társas viselkedésekről szerezhetnek élményt a mamák biztonságot nyújtó jelenléte mellett, melyeket a későbbi szocializációs helyzetekben már önállóan kell átélniük.

A játszócsoport programja ugyan havonta változik, azonban a foglalkozások alapját mindig képezi valamilyen kreatív tevékenység, mozgásfejlesztő játék, Kerekítő foglalkozás.

 

Délelőtti csoport időpontja: 930-1130

Délutáni csoport időpontja: 1530-1730

Térítési díj 2011. december 31-ig: 960,-/alkalom

 

3.Sószoba-használat:

            Az egészséges életmódra nevelés része a bölcsődei életnek. Az intézményünkbe járó gyermekek hetente több alkalommal is megfordulnak a sószobában. Emellett mód van arra is, hogy a bölcsődébe nem járó családok térítési díj ellenében igénybe vegyék ezt a lehetőséget.

 

Sószoba használat: 500,-/30 perc/1 felnőtt + max. 2 gyermek részére, hétköznaponként 12-18 óra között.

 

4.Ambuláns korai fejlesztés:

            Intézményünk kiemelt feladatai között szerepel a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált ellátása bölcsődei keretek között, de lehetőséget tudunk biztosítani a családban nevelkedő, eltérő fejlődés menetű gyermekek ambuláns fejlesztésére is. Ez a korai fejlesztési forma a Szakértői Bizottságok kijelölése alapján emelt normatív támogatás által, vagy 3000,-/alkalom térítési díj ellenében vehető igénybe.

 

 

HŰVÖSVÖLGYI BÖLCSŐDE

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 213.

Tel/fax: 391-6181

e-mail: huvosvolgyibolcsi@gmail.com

 

A Hűvösvölgyi Bölcsőde kerületünk legújabb, 2011 januárjában megnyitott bölcsődéje. Mobil szerkezetű építési megoldással készült a Hidegkúti városrész bevezető szakaszán, az erdő övezte Nyéki hegy lábánál, a Hűvösvölgyi közlekedési csomópont szomszédságában. 60 férőhelyen, 6 kellemes, világos, jól berendezett szobában várjuk a hozzánk érkező gyermekeket. A természet közelsége számos érdekes és különleges megfigyelésre adhat lehetőséget a gyermekek számára, hiszen itt kisállatokkal, madarakkal találkozhatnak, és az erdő színeinek változatosságát is megcsodálhatják.

A kerületi hagyományoknak megfelelően az új intézményünkben is a nyitott, családbarát légkörre törekszünk, ahol a szülők betekintést kapnak a bölcsőde mindennapi életébe. A jeles ünnepeket (farsang, Gyermeknap, óvodába menők búcsúdélutánja, Mikulás) a szülők részvételével tartjuk meg.

Valljuk, hogy minden gyermeknek joga van az egyéni bánásmódhoz, hogy szeretettel és figyelemmel kísérve fejlődhessen. Mindennapjaink tervezésénél célunk a gyermekek vidám, nyitott, kiegyensúlyozott, játékban elmélyülő, kreatív, önbizalommal rendelkező személyiséggé érése.